Tam İstanbul trafiğinde bolca kullanmamın ardından 1 hafta sonra Almanya’da katıldığım yeni motor ve şanzıman kombinasyonu lansmanında yine Grandland X kullandım ve kendisini hem ülkemiz yollarında hem de Avrupa yollarında kullanmış oldum. Almanya’da kullandıgım motorlar ise 1.5 litrelik ve ülkemize gelmeyecek olan 2.0 litrelik dizel motorlardı. 1.5 litre ise Ekim ayı itibariyle ülkemize girecek. Gelelim 1.6 litrelik ülkemiz yollarında halen bulunan, bulunmaya devam edecek olan dizel otomatik kombinasyona.

Opel sonuna getirdiği X takısı ile birlikte yeni bir X ailesi yarattı kendine. Daha önce bu aileden Mokka X ve Crosland X modellerini kullandık. SUV ailesinin en büyük üyesi olan Grandland X ise Peugeot 3008’in platform ikizi bildiğiniz üzere. Fakat dış görünüş burada çok daha olgun, oturaklı ve farklı. Grandland X segmentinde oturaklı tasarım dili ve kullanışıyla müşteri çekmeyi hedefliyor. Peugeot nereden çıktı diye soran olursa eğer söyleyelim, PSA grubu kısa bir zaman önce Opel’i bünyesine kattı. Bu bünye işleminden sonra ortaya çıkan meyve ise Grandland X oldu.

Grandland X platform ikiziyle aynı motor ve şanzımanı kullanıyor olsa da kendi markasının yeni tasarım dilini oldukça yansıtıyor. Sportif ön ızgara Grandland X’de oldukça büyük bir şekilde yer alıyor. Kısaca bana kalırsa Astra’nın dopingi hali gibi görünen Grandland X göze hoş geliyor. Özellikle C sütunundaki hem yüzen tavan etkisi yaratan detay hem de köpek balığı yüzgecinin andıran parça oldukça şık duruyor.

Grandland X’in kabinine geçildiğinde ise rakiplerinden çok daha geniş hissettiren bir kokpit karşınıza çıkıyor. Kabinin ferahlığı otomatik açılan kapağı ve 514 litrelik hacmi ile bagajda da devam ediyor. Kokpit ise alıştığımız Opel kokpitinden pek farklı değil. Oldukça önünüze doğru alınabilen direksiyonun derinlik ve yükseklik ayarı, elektronik koltuk ayarı ve sürücüye hafif dönük olarak tasarlanan ve tam hakimiyet hissiyatı yaratan kokpit oldukça kullanışlı. Oturuş pozisyonu ise Crosland X’e göre oldukça iyi. Markanın diğer modelleri Astra ve Insignia’da da oturuş pozisyonlarını sevmiştim. Test aracımızda bulunan paket sayesinde ise deri döşeme, koltuk ısıtma/soğutma, direksiyon ısıtma sistemi, AFL+ LED farlar, 360 derece kamera sistemi, otomatik park gibi özellikler ve sürüş destek asistanları Grandland X’in donanım yönününden elini güçlü tuttugu detaylar.

Grandland X platform ikizi 3008 gibi sürüş özelliklerinde de pek bir eksiklik hissettirmiyor. Sınıfındaki diğer üyelere nazaran gövde salınımları oldukça normal seyrediyor. Gövde kontrolünü başarılı bir şekilde gerçekleştiren Grandland X her ne kadar esp tabanlı bir sürüş sunuyor olsa da bunu her an size hissettirmekten kaçınıyor. Gücünü sadece ön tekerleklere aktarmasına rağmen farklı zemin koşullarına göre sürüş modları değişebiliyor. Bizzat çamur bir zeminde denediğim Grip kontrol ünitesi oldukça işe yaradı. Engebeli bir arazide aracı çıkarmakta zorlanırken modu değiştirdiğim an her şey halloldu.

Normalde tek çeker otomobillerde bu modların pek de işe yaradığını gözlemleyemesek de Opel mühendisleri burada üzerlerine düşeni yapmışlar. Test aracımızın görselliğine güzellik katan 18 inçlik jantlarına rağmen şehir içinde konforlu sayılabilecek Grandland X’in süspansiyonları iyi ayarlanmış durumda. Kalbinde ise fazlasıyla tanıdığımız 1.6 litrelik 120 beygir gücündeki dizel ünite yer alıyor. 6 ileri tork konvertörlü şanzıman ile gücünü yere aktaran Grandland X’in bu kombinasyonda klima açık şehir içi tüketim verisi ise 5.6 civarında. Şanzımanın pürüzsüz geçişleri ise konfora katkısı olan bir diğer etken. Aynı zamanda yumuşak direksiyon sistemi, çevre sensörleri, Aktif Cruise Control gibi detaylar da Grandland X’in kolay kullanıma sahip olduğunun diğer göstergeleri. Üstelik ses yalıtımı konusunda da Grandland X oldukça başarılı. Lastik ve yol sesini almak için neredeyse 125 km hızın üzerine çıkmanız gerekiyor. Kaliteli asfaltta ise bu rakam daha da yukarı çıkabiliyor. Bu esnada aracın boyutu ve aynalardan dolayı sadece birazcık rüzgar sesi duyacak oluyorsunuz ki bu da oldukça normal ve olağan bir şey.

Grandland X’in belirtmek istediğim birkaç detayı daha var. Örneğin kapıları gördüğünüz an size çok büyük gelebilir ama bir artısı da şu ki kapı eteklerini de kapatarak buraların kirlenmesini önlüyor. Araca inip binerken paçalarınızın ve ayakkabınızın direkt değdiği marşpiye kısımları kapının içinde kaldığı için kolay kolay kirlenmiyor.

Son olarak yorumsuz bırakacağım kısma, yani fiyat etiketi konusunda geliyoruz ki Grandland X bu motor ve şanzıman seçeneği, Excellence donanım paketi ile 236.000 TL’lik bir etikete sahip. Ucuz otomobil kalmadığını, B segmentlerin bile artık 3 haneli rakamlarda yer aldığını var sayarsak gerçekten yorum yapamıyoruz. Yine de baz donanım seviyesinde ne özellikler var, neler yok rakipleriyle karşılaştırmakta fayda var. Şayet Grandland X segmentinde oldukça iddialı. Benzinli versiyonu ise 166.000 TL’den başlıyor. Peugeot 3008’in fütüristik kokpitinden korkarak, “ben bunu kullanamam daha anlaşılır bir şeyler lazım” diyen binlerce orta yaş üstü kullanıcı olduğunu ise bizzat biliyorum ve şahidim. (Halbuki korkacak hiçbir şey yok, onun kokpiti de gayet kullanışlı 🙂

Fotoğraflar: Burak KEBAPÇI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir