Alman devinin miniği ile birlikteyiz. Cla ve a serisi ilk çıktığı günden beri ilgiyi fazlasıyla üzerine çekmiş modeller oldu. Çıktığı bu uzun süreçte ise ilk kez bir makyaj operasyonu geçirdi. Mercedes-Benz’in en küçük sınıfı olan CLA200 makyajla birlikte neler sunmuş göz atalım. CLA’nın bulunduğu kısmı tam anlamanız için rakiplerinin Audi A3 Sedan ve BMW 2 Serisi olduğunu belirtelim.

C sınıfına bir buçuk kala gerçekleşen CLA200’ün AMG donanım paketiyle tasarımında ufak değişiklikler olmuş. Far ve stop grupları, ön ızgara, jantlarda değişiklikler söz konusu. Ön yüzüne dikkatli baktığınızda farların C’ye yaklaştığını görüyorsunuz. Ortada yer alan amblemi sanki uzay boşluğunda tutuyormuş etkisi yaratan ızgaranın şıklığını ise artık bilmeyen yok. Arka tarafta ise tam uç noktalara yerleştirilen çift çıkış egzoz CLA200’ün sportif görünmesini sağlamış.

Tasarım detaylarına yüzeysel bir göz attıktan sonra bu tasarım hakkında size en önemli bilgiyi verelim. CLA200’ün cd katsayısı (sürtünme katsayısı) tam olarak 0,23 değerinde. Bu değer neredeyse çoğu güncel spor otomobilden bile iyi. Yani karşınızda ciddi olarak bir aerodinami harikası duruyor.

Kapıları açıp çıtasız bir tasarımla karşılaşırken yine fazlasıyla sportif ruhunuz besleniyor. Küçültülmüş CLS gibi. Koltuğa oturduğunuzda ise genlerine sonuna kadar sadık kalan bir kompakt sınıfla baş başa kalıyorsunuz. Koltukların alcantra döşemeleri fazlasıyla pahalı hissettiriyor. Olabildiğince alçak bir sürüş pozisyonuna getirebiliyorsunuz kendinizi. 4 yönlü bel desteği de ön koltuklarda mevcut. Kapı içlerinin de bu tarz bir malzemeyle kaplı olması bu sınıfta çok karşılaşılan bir şey değil. Direksiyon simidi Nappa deri kaplı ve kalite seviyesi arşa çıkmış. Kırmızı dikişler ve tam tutma pozisyonunda yer alan delikli deri görüntüsü size gerçekten çok iyi hissettiriyor. İçeride makyajdan nasibini alan ekran daha da büyütülmüş (8 inç) ve görüntü kalitesi bir tık artırılmış. Dokunmatik özelliği ne yazık ki hala yok. Km göstergesi her Mercedes modelinden alışık olduğunuz gibi hem çok şık hem de ibreler tam olarak sıfır noktasında yere dik bakıyor.

Vites kolunun direksiyon arkasında yer alması ile orta tarafta büyük bir eşya gözü avantajı sağlanmış. Konsolun kullanımı da kolaylıkla sağlanıyor.

Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bu segmentte en kaliteli iç mekanı sunan CLA oluyor. 3 kollu, kırmızı dikişli direksiyonu, sportif tek parça koltukları, kapı içleri ve malzeme kalitesi ile bu segmentte neredeyse bir iki sınıf üst kalite imkanı sunuyor. Daha önceki test yazılarımda da belirttiğim üzere BMW 3 serisinde bile m-sport donanım paketi ile almadığınız takdirde kabinde çok da şık olmayan bir direksiyon simidi ile geliyor.

İç mekandaki yaşam alanına gelecek olursak eğer ön taraf yetişkinler için gerekli yaşam alanını sunarken aynı anda arka tarafa ne yazık ki bunu sunamıyor. Yani 1.75 ve üstü gibi boylara sahip olan insanlar arkaya sığma konusunda zorluk çekebilir. Aynı zamanda baş mesafesinde de sıkıntı meydana gelecektir. Cam mesafesinin de kısa oluşuyla arka tarafta pek ferah bir ortam söz konusu değil. Fakat aracın sunroof’u diğer sunrooflardan ziyade fazlasıyla büyük, adı da zaten panoramik sunroof olarak geçiyor.

Bagajın ise 470 litrelik bir hacmi bulunuyor. Muhtemelen arka tarafta kısılan yaşam alanı burada kullanılmış durumda. bu segment için gerçekten çok yüksek bir bagaj hacmi.

Start tuşuna bastığınızda ise 1.6 litrelik 156 beygir ve 250 nm tork gücüne sahip olan motorun sesini cold start olarak duyabiliyorsunuz. Alt devirlerde egzozun tınısı fazlasıyla dikkat çekici. Motor yürüme konusunda 156 beygirin her bir tanesini kullanıyor. 1500 kg’lık bir ağırlığa sahip olmasına karşın bu denli yürüme istekli olması beni şaşırttı. 0-100 km hızlanma değeri 7.8 sn.

Sürüşe başladığınızda ise önden çeker bir otomobilde asla beklemediğiniz kadar hisli detaylar mevcut. Örneğin direksiyonun geri bildirimleri çok yerinde. Hem gücü yere aktarma işini gerçekleştirirken hem de yönlenme isteklerini kesin cevaplara yakın seviyede karşılaması dikkatimi çekti. Tamam kafadan kayma eğilimleri yok değil, elbette var, fakat bunu gerçekleştirip gerçekleştirmeme arasında çok ince bir çizgisi var. Tabii ki bunda amg paketle gelen spor süspansiyonların fazlasıyla etkisi var. Viraj dinamikleri önden çeker bir otomobil için iyi sayılabilecek seviyede. Hızlı girilen virajlarda ilk esnada tutunma konusunda zorluk çekmiyor, birazcık daha limiti aşmak isterseniz açmaya başlıyor fakat direksiyon hamlesiyle çizgisine oturma konusunda gecikmiyor. Oldu da eğlenmek isterseniz lift off ile dengesini bozmak da birazcık zor. Yani limitlerin birazcık üstüne çıkmış olmanız gerekiyor ki lift off ile arkasını bırakabilsin. Esp’yi kapattığınızda ise size birazcık daha eğlenme izni veriyor. Yine de önden çeker bir otomobilde direksiyonun bu kadar hisli olacağını düşünmemiştim.

Süspansiyonlar şehir içinde düşük hızlarda rahatsızlık vermiyor. Sert bir yapıya sahip olması dolayısıyla virajlarda ve yüksek hızlarda stabilizesini kaybetmiyor fakat bu konforu birazcık da olsa törpülüyor. Yine de şehir içinde düşük hızlarda konforunuzu etkilememeye gayret gösteriyor. Aracımızda opsiyonel olarak alçaltılmış konforlu süspansiyon bulunuyor.

7 ileri çift kavramalı dct şanzıman motorla uyum içerisinde. Sportif kullanımda da sakin kullanımda da emirlerinize karşılıksız itaat ediyor. Hayli sarsıntısız ve hissettirmeden üzerine düşenleri yapıyor.

Şimdi diyeceksiniz ki eksileri yok mu hiç bu otomobilin?

Var. Örneğin yol sesini ince yanaklı lastiklerin de etkisiyle içeriye birazcık erken alıyor. Belirttiğim gibi arka tarafta yaşam alanı pek ferah ve yeterli değil. Yakıt tüketimi ise çok az sayılmaz. Trafikte kalınca sakin kullanım ile 9 litrenin altında bir tüketim değeri yakalayamıyorsunuz. Birazcık sportif kullanmak isterseniz çok rahatlıkla 12 litre civarı değerler ile karşılaşıyorsunuz. Uzun yolda ortalama hızlarda seyrederseniz ancak 6 litrelere inebiliyorsunuz. duyduğunuz sportif motor sesine soundaktörün katkısı var. fakat dikkatli olmadığınız sürece bunu anlamanızın imkanı yok. Yani bu yönü iyi mi kötü mü siz belirleyin.

Bunun dışında ben CLA200’ün hala bir yıldız olduğunu düşünüyorum. Genlerine hala sadık kalmayı başarabilmiş. Eğer arkadan çekiş gibi bir kaygınız yoksa rakibi 2 serisi karşısında gücü ile tercih sebebi olabilir. Ayrıca Jüpiter kırmızısı rengi birazcık feminen bir hava katıyor olsa da fazlaca yakıştığını belirtmeden edemeyeceğim. AMG donanım paketi ve yok yok donanım listesi ile 158.000 tl’lik fiyat etiketine sahipti fakat ötv zammı sonrasında bu etiket 181.000TL’ye çıktı. Kaybedeceği nokta ise bu fiyat skalasında yer alan birçok alternatif model.

Fotoğraflar: Alperen Gökmen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir