Öncelikle elektrikli otomobilleri 3 farklı şekilde ele alabiliriz. Bunların ne olduğunu öğrenmekte fayda var. Elektrikli otomobil nedir? Elektrikli otomobil aslında tahmin ettiğiniz “Hibrit” ibaresini kullanan otomobiller değil. Elektrikli otomobiller tamamen bataryalardan ve elektrikten güç alan, herhangi bir içten yanmalı motor bulunmayan otomobillere denir. (Bmw i3, Renault Zoe, Tesla modelleri vs gibi) Hibrit ise içten yanmalı bir motor ve elektrikli motorun en optimum seviyede birbiriyle ortak çalışmasına verilen addır. Bu sistemlerde elektrikli motor ayrıca şarj edilmez, içten yanmalı motordan ve frenden aldığı kinetik enerjiyi elektrik gücüne çevirerek bataryalarını doldurur, içten yanmalı motoru destekler. (Toyota C-HR, Hyundai Ioniq, Kia Niro vs gibi) Bir de Plug-in Hibrit vardır ki bu da hibrit sistemde yer alan elektrikli motorun ayrıca kablo yardımı ile şarj edilebiliyor olmasına verilen isimdir. (Bmw i8, Mercedes GLC 350e vs gibi)
Elektrikli otomobilleri şarj edebileceğiniz eşarj istasyonları bulunmakta. Bu istasyonların haritasına https://esarj.com/harita adresinden ulaşabilirsiniz. eşarj’ı belli bir ücret karşılığında evinizin bahçesine de kurdurtabiliyorsunuz. Çoğu istasyonu AVM’lerde yer alan bu sistemin tabi ki AVM şartlarından dolayı gece 22.00’dan sonra kullanmak imkansız. AVM dışında yer alan ise sayılı istasyon var. Geçenlerde Kozyatağı E5 yanyolda bulunan Aytemiz İstasyonunun içinde görmüş olmam beni sevindirdi. Bu istasyonların artması neticesinde, artan şarj ağı sayesinde elektrikli otomobil kullanımı daha da artacaktır.
Elektrikli otomobilleri tıpkı telefonunuzu şarj eder gibi evinizden çektiğiniz bir priz sayesinde de şarj edebilirsiniz. Sadece bu çok daha uzun süren bir doldurma işlemi olacaktır. eŞarj istasyonlarında ise örneğin Renault Zoe’nin 300 kmlik menzili ortalama 2 saat 30 dakika içerisinde dolmaktadır. Sistem şöyle işliyor, eşarj’a üye olarak kredi kartı tarzında bir kart alıyorsunuz. Bu kartı her istasyona gittiğinizde okutuyorsunuz ve ödemeniz bu kart içerisinden alınıyor. Aynı zamanda YeşilGüç Enerji isminde bir firma daha bu işe gönül vermiş durumda. Zorlu Center içerisinde de bir şarj istasyonu bulunmakta fakat bu şirket Zorlu’nun kendisine ait. Ben Renault Zoe ve Bmw i3 kullandığım süre zarfı içerisinde eşarj kullanıcısı oldum ve deneyimim sadece eşarj’dan yana oldu.
Ülkemizde haliyle en gelişmiş ağa sahip olan şehir İstanbul. Elektrikli bir otomobille İstanbul içerisinde pek de fazla sıkıntı çekmezsiniz ama uzun yol ve otoban sürüşleri elektrikli otomobile birazcık ters düşen şeyler. Elektrikli bir otomobille yaşamaktan başka bir yazımda bahsedeceğim. Zor değil ama alışmak gerek. Avrupa’nın çoğu kentinde artık her sokakta her köşe başında telefon kulübesi yerine bir şarj istasyonu yer alıyor. Ülkemizdeki ağlar da genişletilirse neden olmasın?