TASARIM;

 

[dropcaps type=’normal’ font_size=’65’ color=’#ed145b’ background_color=” border_color=”]S[/dropcaps]

on zamanlarda hyundainin tasarımlarını oldukça beğenmekteyim. Tucson’dan sonra sanırım en beğendiğim tasarım i20 coupe oldu. Normal i20’den ayrılan yönleri tabii ki var. Ön taraftaki ızgaranın tam zıt olması, önde de arkada da bumerang şeklindeki sis farları ve profildeki büyük değişiklik bunlardan bazıları.

 

 

Profilde ise alçalan tavanın altında hemen büyüyen kaslı çamurluklar ve omuz çizgisi i20 coupeyi kaslı göstermeyi başarmış. C sütununa doğru giden siyah detay ise sportif görünümü kazandırmada yardımcı olmuş. Mercan rengi de dikkat çektiği hususlar arasında yerini alıyor.

 

 

 

Netice itibari ile tasarımı oldukça dikkat çekiyor ve görüldüğü an normal i20 olmadığı anlaşılıyor. Hep beni mi buluyor bilmiyorum ama trafikte de yine oldukça dikkat çeken bir otomobil oldu ve kendisi hakkında çoğu kez sorulara maruz kaldım.

 

Tasarım konusunda benden tam puanı alıyor. İçinde kendinizi mutlu hissedebileceğiniz bir coupe.

 

KABİN;

 

Kabine girdiğinizde ilk etapta gözünüze çarpan mercan renkli detaylar çok hoşunuza gidiyor. Konsol oldukça sade ve hilelerden uzak tutulmuş. Klasik bir iç tasarıma sahip olan Hyundai i20 coupe oldukça kullanışlı detaylara yer vermiş. Klima kumandaları, müzik sistemi gibi birçok şey rahatlıkla ayarlanabiliyor. Ortada kocaman işlevselliği olan dokunmatik bir ekrana yer verilmemiş. Onun yerine daha minimal, eski modellerden hatırladığımız ufak bir ekran kullanılmış.

 

Direksiyon simidi üzerinde yer alan tuşlar da gayet işlevsel ve kullanışlı. Elinizi sürekli müzik sistemine atmanıza gerek kalmıyor. Çoğu Hyundai modeliyle aynı yapıya sahip zaten direksiyon. Birazcık daha dolgun olmasını isterdim.

 

 

Km göstergesi de yine diğer Hyundai modellerinden bildiğimiz şekilde, gayet sade ve okunaklı olmuş. Vites topuzunda kullanılan mercan rengi yine sportif hissedeceğiniz bir detay. Vites kutusunun ise birazcık sesli olması vitesin tamamen sportif hissettireceğinin garantisi. Vitesin arkasında telefonunuzu cüzdanınızı koyabileceğiniz bir göz mevcut, üstünde ise usb, aux, 12v girişleri mevcut.

 

Kol dayama ileri geri gitmiyor ama boyunuz ortalama olarak 1.80 üzeriyse kol dayamayı ileri geri yapma ihtiyacı duymuyorsunuz. Birazcık kısa boylular için geride kalıyor ama ben 1.85 olduğum için bu sorunu yaşamadım. Kol dayamanın içinde de gayet yeterli bir eşya gözü mevcut.

 

Ön koltukların sürüş pozisyonunu olabildiğince alçak konuma getirebiliyorsunuz. Eleştirilecek pek de bir sürüş pozisyonu yok. Yani istediğiniz konumu bulmakta zorlanmıyorsunuz. Yanal destekleri ise ortalama düzeyde.

 

Arka koltuklara geçtiğimizde ise 1.80 civarı sorun yaşamazken, ben birazcık bacaklarımı açtığım takdirde yine baş mesafesinde bir sıkıntı yaşamıyorum. Evet arkada bunalanlar olabilir ama opsiyonel olarak alabileceğiniz sunroof, arkada bunalanlar için güzel bir ferahlatıcı detay olabilir. Kaldı ki önde oturanlar için de güzel bir detay sunroof.

 

Bagajı ise b segmenti bir otomobil ve coupe yapısı ile gayet uygun geldi bana. Tamam içine ailecek bir şeyler yükleyemeyebilirsiniz ama 311 litrelik bagaj hacmi gayet yeterli gibi görünüyor.

 

 

SÜRÜŞ;

 

Sürüşe geldiğimizde ise, aracın atmosferik 1.4 litrelik motoru 6000 devirde 100 beygir güç ve 134 nm tork üretiyor. Bu değerler düşük görünüyor evet. Özellikle torkun olmayışı alt devirlerde canınızı sıkabilir. Fakat hyundai’nin bu coupe ile gazlamak gibi bir hedefi yok. Oldu ki gazlamak istiyorsanız da birazcık yüksek devirlerde dolaşmanız gerekiyor. Anlatayım;

 

Öncelikle 6 ileri manuel vitesin, oranları kısa tutulmamış. Yani aslında ekonomi de yapabileceğiniz bir vitese sahip. 6000 devirde tüm gücünü ortaya koyan i20 coupe, öncelikle 3000 devirden sonra canlılık gösteriyor. 5000 devir civarında gezerken ise gerçekten atik olduğunu söyleyebilirim. Yani ara hızlanmalar ve sollamalar gerçekleştirmek istiyorsanız, 2 vites birden düşürmeniz gerekebiliyor. 6.viteste 80 km hızla gidebiliyorsunuz ama bu sıralarda 1500 devir civarlarında dolaşıyor oluyorsunuz. Çok ani bir hızlanma gerçekleştirmek istiyorsanız vitesi 3’e almaktan hiç çekinmeyin. Evet 6’dan 3’e alınır mı yuh dediğinizi duyar gibiyim ama atmosferik motorun devir çevirmede bir sıkıntısı yok. 3’e aldığınızda ortalama 5500 devir civarında yakalayacak olan i20 coupe, inanamayacağınız şekilde atik olacaktır. Bunları neden anlatıyorum, çünkü ilk etapta herkes tarafından güçsüz görülecek bu arabayı, hitap ettiği gençler birazcık hızlı kullanmak isteyebilir. Hızlı kullanmanın anahtarı ise 5000 devir üzerinde gezmek. Bunun da yakıt tüketimine olumsuz etkileyeceğini söylemekte fayda var.

 

 

Çok sert girdiğiniz virajlarda ise kafadan kayma eğilimleri gösteriyor. Lift off yapmak istediğinizde arkasını getirmekten ziyade gövde bir bütün olarak geliyor ve direkt olarak şeride giriyor. Tabii ki esp’nin müdahalesi çok gecikmiyor. Kaputu açtığımda gördüğüm bir şey ise zaten ufacık motorun, aracın ön aksının da önüne yerleştirilmiş olmasıydı. Viraj karakterine etki eden etkenlerden birisi de bu olsa gerek. Çünkü ön aksın arka tarafında yani kabine doğru olan kısımda oldukça boşluk söz konusu idi. Motor konumlandırılması ile birazcık daha uğraşılması gerektiğini düşünüyorum. Onun dışında yol tutuşu konusunda pek sıkıntı yaşamıyor i20 coupe. Limitlerinde dolaştığınız zaman istediğiniz viraja istediğiniz şekilde girebiliyorsunuz. Çok fazla önümü arkamı savurayım meraklısı bir otomobil değil. Oturaklı ve dengeli olduğunu söyleyebilirim.

 

Vites geçişlerini ise çok beğendim. Vites kutusundan bahsettiğim gibi birazcık sesli ve tok vites geçişlerine sahip. Sportif kullanımlarda size iyi şeyler hissettirebiliyor.

 

Süspansiyon;

 

Tatlı sert bir süspansiyon karakteri belirlenen i20 coupe şehir içinde düşük hızlarda hiçbir rahatsızlık vermiyor. Hatta araçta 1-2 kişiyseniz konforlu olduğunu söyleyebilirim. Fakat 4 kişi binerseniz işler değişebiliyor. Haliyle coupe bir otomobil olduğunu göz önünde bulundurmak gerek. Araçta ağırlık var ise çoğu kasisten de dikkatli geçmeniz gerektiğini hemen söyleyeyim. Tatlı sertliği virajlarda ise çok fazla yana yatmamasına ve birazcık da olsa tutunabilmesine katkı sağlıyor.

 

 

YALITIM VE YAKIT TÜKETİMİ;

 

Yalıtım konusunda motor gerçekten çok sessiz. Alt devirlerde sesini duymuyorsunuz. Ne zamanki 4000 devir üzerine çıkarsınız o zaman motor sesi geliyor. Tabii ki aracı 4000 devir üzeri kullanmak istiyorsanız zaten o an sportif bir sürüş yapıyorsunuz demektir ve o sıra motorun sesini duymayı mutlaka isteyeceksinizdir. Yol sesi ise 100 km hızların üzerinde gelmeye başlıyor.

 

Sunroof açıkken 40 km hız civarında fazlaca uğultu sesi gelmeye başlıyor. 60 km hız üzerine çıktığınızda bu uğultu kesilerek yerini rüzgar sesine bırakıyor sadece, bu gayet normal.

 

Yakıt tüketimine geldiğimizde ise, ben aracı ilk aldığımda birazcık nasıl gidiyor nasıl kaçıyor diye açıkçası 5000 devir altına hiç düşmedim. 2.viteste 70’le falan gidiyordum. Ortalama 1 gün civarı aracı böyle sportif kullandım. Yakıt tüketimi ise 8.4 gösteriyordu. Klima da full açıktı.

 

 

Sonrasında ekonomi kasmak istedim birazcık. 1-2 gün şehir içinde yine full klima açık düşük devir kullandım. Ekonomi kastığımda ise yakıt tüketimi 6.0 litre gösteriyordu. Tabii ki bunlar şehir içi verileri. Şehir dışı ekonomik kullanımda düşeceğini tahmin ediyorum. Şehir dışına doğru sürme imkanım maalesef olmadı.

 

FİYAT;

 

Fiyatı bakımından bakarsanız Hyundai i20 coupe çok farklı bir yere konumlandırılmış şekilde ve gerçekten iyi hissettirebiliyor. Çok çok hızlı bir otomobil olmayabilir evet ama gayesi de bu değil. Ufaktan da bir turbo kullanılmış olup 140 hp üzeri bir güce sahip olsaydı bu fiyat bandında olmayacağını da söylemeliyiz. 56.350 TL’lik fiyat etiketi ile bu segmentte rakipsiz olduğunu söyleyebilirim. Muhtemelen olası bir turbo kullanılışında bu fiyat 70.000 tl civarını görecekti.

 

Rakipleri var mı evet var. Örneğin 1 litrelik fiesta red rakibi olabilir. 140 beygirlik fiesta red’in baz satış fiyatı 69.140 tl.

 

Yine 1.4 litrelik turbo beslemeli 150 hp’lik Polo BlueGT, opsiyonsuz baz fiyatı 70.300,00 TL.

 

SONUÇ;

 

Evet bu iki rakip güç ve sürüş bakımından belki i20 coupe’den üstün olabilir ama günümüz şartlarında Hyundai’nin belirlediği bu fiyat politikası gerçekten takdire şayan olmuş. Güç bakımından zaten rakip olarak kıyaslamıyorum ama segmentindeki coupe araçlara baktığımızda karşımıza bu liste çıkıyor. Fiyat/performans olarak da rakipleri karşısında hanesine en büyük golü yazıyor bence Hyundai i20 coupe.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir