olkswagen’in hem aile arabası hem de tam anlamıyla bir pick-up olarak kullanılabilecek bir araç tasarlamayı kafasına koyduğunda temelleri atılan Amarok, bugün büyük bir kısmı Japon olmak üzere çoğu rakibinin arasında başrolü kapmayı başardı.
Karşımda duran bu aracın test yazısına başlarken, kusura bakmayın ki birazcık ait olduğu markayı öveceğim. Karşı karşıya durduğumuz makine gerçek bir canavar. Aslında kasası görünmese tam olarak kızgın bir cip olarak bile görünebiliyor.
Volkswagen’in rakiplerine oranla geç de olsa girmiş olduğu bu segmentte yine neredeyse kafalara oynaması açıkçası beni şaşırtmadı. Kim ne derse desin Volkswagen’in kazandığı taraf da her zaman bu oluyor. Konudan çok sapmadan Amarok v6’ya dönecek olursak eğer makyajla daha köşeli, keskin ve kızgın bir görünüm kazandırılmış. Ön yüzde hem daha fazla modernleşme söz konusu, hem de ilkel duygularınızı besleyen keskin hatlar mevcut.
Tabii ki hem almanlar hem de VW makyaj veya kasa yenilerken çok abartılı değişiklikler yapmıyorlar. Amarok’da da nasibi alan sadece ön yüz olmuş. Fakat esas numara kaputun altında yatıyor. Oraya geleceğiz.
Amarok v6 isminden de anlaşılacağı üzere değişken geometrili turbo beslemesi ile 3 litre 6 silindirli dizel bir motora sahip. Bu gücü sürekli 4 çeker sistemi ile yere aktarıyor. Gücü aktarmasına yardımcı olan ise 8 ileri tork konvertörlü zf şanzımanı. Motoru ise tam bir tork canavarı. Sürüş özelliklerine gelmeden hemen önce kurulduğumuz yüksek kabine göz atalım.
Kapıyı açar açmaz sizi ticari bir araçtan beklemediğiniz kadar kaliteli bir kabin karşılıyor. Karbon fiber döşeme detayları bulunan alcantara koltuklar fazlasıyla rahat. Olabildiğince yüksek bir seviyede duran amarok’da oturuş pozisyonunuzu aşağılara çekebiliyorsunuz. Fakat böyle bir aracın içinde bunun pek anlamı olmuyor. Direksiyon simidi VW modellerinden alışkın olduğumuz 3 kollu deri kaplama direksiyon. Km göstergesi her vw modelinde olduğu gibi sade ve anlaşılır. Amarok v6’ya ufak tefek teknolojik dokunuşlar da yapılmış. Ortaya 6.33inçlik bir multimedya ekranı getirilmiş, start&stop sistemi, sesli komut, elektronik ses güçlendirici, hız sabitleyici, ön arka park sensörü ve baya kaliteli bir geri görüş kamerası eklenmiş. Bi-xenon farların aydınlatması ve selektör kabiliyeti ise gerçekten iyi.
Elektronik ses güçlendirici nedir? Pick-up’ların fiziki yapısından dolayı arkada oturanlara fazlasıyla rüzgar sesi gelir. Pick-uplar hareket halindeyken rüzgar genellikle kasanın içine dolar ve burada türbülans yaratır. Bu da arkada oturanların, önde oturanları duymasında güçlük yaratır. Amarok’da ise önde oturanların sesini arkaya çok doğal bir şekilde veren bir sistem var. Bunu bilmeden anlamanızın ise mümkünatı yok. Yani yapay olarak asla bir ses duymuyorsunuz.
Ortadaki ekrandan bahsetmem gerekirse dokunmatik hassasiyeti fazlasıyla iyileştirilmiş. Apple carplay ve android auto’yu destekleyen bir multimedya ekranı yaratılmış. Kabinde ise kocaman bir kol dayama ve eşya gözleri bolluğu var. Buna karşılık torpidonun küçük olması gözümden kaçmadı. Kapı cepleri ise halı kaplamalı ve saklama kapasitesi büyük. Arka tarafta ise yaşam alanı oldukça geniş. Kabin günlük kullanım için fazlasıyla konforlu, rahat, geniş ve uygun. Günlük kullanım hakkındaki tek eleştiri kasanın açık olmasından kaynaklı doğan bagaj ihtiyacı. Eğer direkt olarak açık şekilde yüklenmesi gereken yükler taşınmayacaksa, kapalı kapak kesinlikle tercih edilmelidir diye düşünüyorum. Kabini artık bırakalım ve kontağı çevirelim.
V6 motorun tınısını, pardon kükremesini direkt olarak duyuyorsunuz. O an damarlarınızda tork gücü dolaşıyor desem yeridir. Amarok v6’nın 0-100 hızlanma süresi 7.9 sn. bahsi geçen 3 litrelik v6 motor 220 beygir güç ve 550 nm tork değeri sunuyor. Üstelik tork gücünü 1400 devir civarında sunmaya başlıyor ki bu erken sayılabilecek bir dilim. Mutlaka belirtmem gerekiyor ki ayağınızın altındaki gücün şakası yok. Şanzımanla motorun uyumu neredeyse kusursuz. Hatta vitesin 8 ileri olduğunu görmezseniz bunu çift kavramalı dsg sanmanız çok muhtemel. O derece akıcı çalışıyor şanzıman. Sakin kullanımda da agresif kullanımda da.
V6 motorun turbosu 2800 civarında dolmuş oluyor ve bu dolaylarda gezerseniz ani hızlanma isteklerinizde yerinizden fırlıyorsunuz. Gaz tepkisinde çok az diyebileceğimiz bir gecikme var ve tork bandına gelir gelmez sizi koltuğa yapıştırmak için can atıyor. Sıfırdan esp’yi de kapatarak kalkarsanız ticari bir aracın içinde mini bir launch control deneyimi yaşıyorsunuz. Çoğu binek otomobile, ticari bir pick-up ile şaka yapmamanız imkansız.
Sürekli(akıllı) 4 çeker sistemi ise virajlarda bu güce olabildiğince hükmetmeye ve doğru yönlendirmeye çalışıyor. Başarıyor da. Akıllı derken tabii ki aslında sürekli bir 4 çeker sistemine sahip. Sadece koşullara göre güç dağılımını değiştiriyor. Kafadan kayma eğilimleri ya çok az ya da hiç yok. Kendini göstermeye kalktığında akıllı 4 çeker sistemi aracı çok iyi rayına oturtuyor. Benim şansım ise Amarok v6’yı 3 gün boyunca hem arazide hem karda hem de şehir içinde kullanma imkanı bulmak. Tabi bu soğuk hava koşulları ve zorlu yerlerde tutunmasına katkı sağlayan bir etken de altında bulunan kış lastikleri idi.
Sürüşü genel olarak toplayacak olursam, Amarok v6 inanamayacağınız derece iyi ivmeleniyor. Işıklarda dururken birilerine çok rahatlıkla şaka yapabilirsiniz. Yüksek hızlarda da fazlasıyla stabil. Sürüş anlamındaki tek olumsuz nokta direksiyonun hissiz oluşu. Buna en büyük etken ise direksiyon turunun binek otomobillere göre daha fazla olması. Bu da binek otomobil alışkanlığı olan bizlerde fazlasıyla hissiz direksiyon hissiyatı yaratıyor.
Yalıtım konusunda fazlasıyla başarılı. Büyük aynalara rağmen rüzgar sesi çok sonra gelmeye başlıyor. Yol sesini bir ticari araca göre çok geç alıyor ve alt devirlerde motorunu çok da rahatsız edici duyurmuyor. Açıkçası v6 motorunun sesi de fazlasıyla güzel. Özellikle motor sesini dinlemek de isteyebilirsiniz. Peki ticari anlamda başarısı nedir?
Araçta merdiven şasi kullanılmış. Bunun sayesinde kasası çok daha fazla yük alabilme kapasitesine çıkarılmış. Ayrıca arkada yaprak yay bulunması da buna etken. Üstelik şehir içi sakin kullanımlarda süspansiyonları fazlasıyla konforlu. Off-road yetenekleri bizi kendisine hayran bıraktı. 45 derecelik bir tırmanma açısına sahip. Yan eğimde ise 50 derecelik bir açıda rahatlıkla ilerleyebiliyor. Kendisi 2000 kg civarında olmakla birlikte 5500 kg yük çekebiliyor. Kasasında ise yaklaşık 1050 kg’lık ağırlık taşıyabiliyor.
Son olarak yakıt tüketimine gelecek olursak acayip derecede fazlaca zorlamama rağmen tüketim değeri tam olarak 12 litreydi. Sakin kullanımda ise 7-8 litre civarında gezdiğim oldu. fakat sağ ayağınıza hakim olamayacağınız bu gücü sonuna kadar sömürdüğünüzde dahi 12-13 litre gibi bir yakıt tüketim değeri göstermesi beni çok şaşırttı. 6 silindirli bir motordan bu değerleri görmek bence fazlasıyla iyi.
Şuanda Amarok v6’nın liste fiyatı 148.000 tl. Donanım eklerseniz bu fiyat etiketi birazcık daha cep hafifletebiliyor. Sonuca varmak gerekirse segmentinde en güçlü motora sahip ve kabin içerisinde de sürüş özelliklerinde de neredeyse tam anlamında binek otomobil hissiyatından geri kalmayan Amarok v6 gözümde 10 üzerinden 9 puan almayı başarıyor. Kasasını unuttuğunuz takdirde kendinizi konforlu bir SUV’de hissetmemeniz olanaksız. Fazla ticari kaygıları olmayan, fakat bu tarz araçları seven çok fazla insan var. Şehir içinde de, ailecek de, tek başına da fazlasıyla konforlu bir kullanım rahatlığı sunan Amarok v6’yı tercih etmemin en büyük sebebi, gücü olacaktır.
Kaldı ki kabin olarak da çoğu rakibinden ileri seviyede. Kaybettiği tek nokta donanım listesi ile gelen kabarık fiyat etiketi olacaktır. Tam olarak rakibi sayılabilecek 3.2 litrelik Ford Ranger, hem 1 silindir eksiği, hem 20 beygir eksiği hem de 80 nm eksik tork değeri ile 150 bin tl’lik fiyat etiketine sahip. Yani neredeyse aynı dilimdeler. 3 litrelik motorun ise tek dezavantajı bildiğiniz üzere girmiş bulunduğu vergi dilimi. En son baktığım zaman 8500 tl civarındaydı.
Fotograflar: Gri Amarok fotoğrafları Emrecan Yıldırım’a, Beyaz Amarok fotoğrafları Alperen Gökmen’e, İç detayların bulunduğu fotoğraflar Alp Emre Göksel’e aittir.