Dizel otomatik seçeneğe kavuşacağı günü bekleyen Tucson, kapsamlı bir makyaj operasyonu geçirerek beklediği yeniliklere kavuştu. Yoğun bir okul dönemi esnasında bir yandan da sevdiğim bloğumu yürütmeye çalışırken birazcık zorlanıyorum. Bazı otomobillerle artık eskisi kadar vakit geçiremiyorum. Hal böyle olunca otomobilleri birazcık hafta sonlarına denk getirerek, yakın rotalara ufak kaçışlar gerçekleştiriyorum. Hem daha rahat bir deneyim hem de daha rahat bir fotoğraflama süreci yaşıyoruz.


Makyajlanan Tucson lansmanına katılamamıştım fakat İstanbul’da test etmeyi de oldukça istiyordum. Teste çıkar çıkmaz hemen bir dizel otomatik Tucson kaptım ve soluğu yakın rotalardan birisi olan, Kartepe’ye çevirdim. Şansımıza bol sisli bir zaman diliminde vardığımız Kartepe’de Tucson güzel pozlar verdi. Gelelim bu kaçış rotamızın başrolü olan Tucson’a.


Otomobille biraz daha sıkı ve uzun vakit geçirdiğiniz zaman güzel detaylar ve daha verimli bilgiler elde ediyorsunuz. Bir kere başlangıç olarak makyajlı tasarım dili Tucson’u olabilecek en keskin ve prestijli görünüme kavuşturmuş. Daha da keskin ve kesik hale getirilen ön led farlar Amerika’da tanıtılıp da ülkemize hiç gelmeyecek olan güzel tasarımları anımsattı bana. Neyse ki Tucson ülkemizde…


Kokpite ilk kurulduğum an dikkatimi çeken şey bir Hyundai içinde oturuyorum hissine asla kapılamıyor olmamdı. Elimin uzandığı tuşların kalitesi, direksiyon simidi, koltuklar, aracın konforu, vites arkasında yer alan ufak kontrol kumandaları vs vs gibi birçok detay iyi hissettirdi. Kokpitin birçok kısmı yenilenmiş. Havalandırma ızgaraları, krom detaylar, deri detaylar, yenilenen 8 inçlik multimedya ekranı gibi birçok yeniliğe ev sahipliği yapan kokpit olması gereken her şeyi olması gerektirdiği şekilde barındırıyor. Qi temassız şarj özelliğini ben kullanamasam da fotoğrafçımız Burak gerektiği kadar kullandı. Başka otomobillerde fazlaca telefonunun ısındığını ama Tucson’da böyle bir şey olmadığını dile getirdi. Bazen her yeniliği tek başımıza test edemiyoruz. :)))


Bu vitesin arkasında yer alan birkaç tuş güzel detaylara ev sahipliği yapıyor. Mesela 360 derecelik kamera sistemine park manevrası yapmıyorsanız dahi düşük hızlarda buradaki bir tuş ile ulaşabiliyorsunuz. Böylelikle büyük Tucson’u manevralar esnasında daha sağlıklı kullanabiliyorsunuz. Kameraların çalışma hızı ve görüntü kalitesi yeterli. Yenilenen teknolojik detaylardan birisi de uzun yolda da sıkışık trafikte de fazlasıyla işime yarayan Aktif Cruise Control sistemi. Hatta sıkışık trafikte şu ana kadar kullandığım en kullanışlı ACC sistemlerinden birisiydi diyebilirim.


Bu kadar güzel ACC sistemini Mercedes ve Volvo dışında kullanmamıştım. Güzel yanı şu ki,sistem devredeyken trafik durduğu anda, sistem devre dışı kalmıyor, direksiyon üzerindeki cruise set tuşuna ufak bir dokunuşunuz ile tekrar kaldığı trafikte devam ediyor. Ya da gaza basmanızı istiyor ki, tuşa basmayı tercih ediyorsunuz.Bir diğer kullanışlı tarafı ise devreye sokmak için illa bir hız sınırı belirlemiyor. Çoğu otomobilde devreye sokma sınırı 30 km hız iken, Tucson 5 kmhızla giderken bile ACC’yi devreye sokabiliyor. Bu da ani sıkışık trafiklere denk geldiğiniz esnada hemen ACC’yi devreye almanıza kolaylık sağlıyor.Tepkileri birazcık geç gelebiliyor ama kullandığım süre zarfı boyunca pek bir sıkıntı yaşatmadı. Hatta aksine Tucson’dan inip başka bir otomobile bindiğimde bu rahat ACC sistemini bir süre aradım.


19 inçlik jantlar ise birazcık konfordan çalan bir unsur olmuş. Fakat yine de ideal hava basıncında olmayan lastiklere dikkat etmeniz gerek. Aracı aldığımda lastikler biraz fazla hava basılıydı. İdeal basınca getirdiğimde konfor arttı ve jantın ölçüsü de pek sorun olmamaya başladı. Otoban sürüşünde göze batan tek eksik birazcık ses yalıtımı konusunda geliştirilmesi gerektiğini yönünde. Onun dışında konforlu ve itaatkar bir otomobil Tucson.


Yeni 1.6 litrelik dizel motor çift kavrama 7 ileri DCT şanzıman ile uyumlu çalışıyor. 1.6 litrelik dizel motor ise oldukça verimli bir yapıya sahip. Tabi bunu yola aktarmasındaki en büyük etken yeni nesil HTRACelektronik dört tekerlekten çekiş sistemi. Tucson’u birazcık dinamik kılan tarafı da bu aslında. Akıllı dört çeker sistemi şehir içi ve Eco moddaki kullanımlarda çekişi ön tarafa ağırlıklı kullanıyor.


Fakat birazcık daha dinamik bir sürüş istediğinizde sport modda güç arka tekerlere daha yoğun aktarılıyor. Aynı zamanda arazi koşulları için devreye Kilit sokabiliyorsunuz. Tucson’u direkt olarak araziye sokmasam da, -2 derecelik bozuk yolların bolca olduğu Kartepe yokuşlarına soktum. Burada birazcık çekiş problemleri ve bolca esp ışığı göreceğimi umarken bunların hiçbirini yaşamadım. Tucson normal asfaltta gidiyormuşçasına ani gaz vermelerime rağmen asla saçma bir hareket yapmadı.


4000 devirden itibaren 136 beygir güç, 2000 devirden itibaren de 320 nm tork gücüveren Tucson’un bu motoru çok kararında ayarlanmış. Yani ne otomobile çok fazla tükettirecek bir yapıya sahip, ne de güçsüz kılacak kadar pasif kalıyor. Tam bir aile gereksinimini karşılayacak, uzun yola da götürecek, şehir içinde trafiğe de sokacak bir otomobil yapıyor Tucson’u. 177 beygirlik benzinli motor şehir içi trafiğini pek sevmeyen bir yapıya sahipti.


Dizel otomatik seçenek ise Tucson’a en çok yakışan kombin olmuş bence. Segmentinde kayda değer bir makyaja ve motora kavuşan Tucson’un İstanbul – Kartepe arası tüm ısıtıcıları son derece açık şekilde 5.6 litrelik bir değer gösterdi. Tabi 3 haneli hızların altına inmediğimi de varsayarsak bu cüssede bir otomobil için makul bir değer. Şehir içindeki sıkışık trafikte hiç dikkat etmiyor olmama ve aracın çoğu zaman ACC sisteminde olmasına rağmen, bu değerden daha yukarı çıkmadığını söylemem gerek. Yani taş çatlasa 6.8 litrelik bir tüketim görüyorsunuz şehir içinde.


Tucson; donanım, tasarım, konfor, teknoloji ve verim konusunda değişikliklerini kanıtladı açıkçası. Bunun sadece bir pazarlama makyajı olmadığını açıkça dile getirebilirim. Gözle görülür bir iyileşme ve daha cazip bir motor seçeneği Tucson’un önünü açacaktır diye düşünüyorum.


4×4 Dizel otomatik Tucson’un başlangıç fiyatı şuanda 219.000 TL. Fakat yine de bu otomobile sahip olmak istiyorsanız Elite Plus en üst donanım paketini almanızı öneririm. Zira aklınıza gelebilecek, başka markalarda farklı farklı opsiyon olarak alınabilecek çoğu detay, Elite Plus donanım paketi dahilinde Tucson’unuzda hazır geliyor. (Otomatik acil fren sistemi, şerit takip, 360 derece kamera, uzun far asistanı, Akıllı bagaj kapağı, elektrikli sürücü koltuğu, ısıtmalı direksiyon, deri koltuklar,ön arka koltuk ısıtma, 8 inç dokunmatik ekran, apple car play, ACC sistemi, full led ön ve arka far grubu, panoramik cam tavan gibi aklınıza gelebilecek tüm donanımlar Elite Plus seviyesinde standart geliyor.

Fotoğraflar: Burak KEBAPÇI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir