Bu işe ilk başlarken bundan 4-5 yıl önce bir otomobil dergisinde stajyer olarak ilk adımımı attım. İşin ilk günlerinde ise bana zimmetlenen ilk otomobil bir Yaris Hybrid idi. Yaris’i derginin ofisinden alıp evime götürecektim ve 1 gün bende kalacaktı. Şimdi olduğum yere bakıp o günlerimi hatırladıkça gülümsüyorum. Tek bir gece bir test otomobili bende kalıyor diye nasıl sevinmiştim. Şimdilerde o heyecanıma tekrar kavuşmak için her şeyi yapardım fakat ne yazık ki hayat da böyle. Yaris Hybrid hayatımda elime düşen ilk test aracıydı.

Konudan uzaklaşmayalım. Yaris geçtiğimiz süre zarfı içerisinde bir makyaj operasyonu geçirdi. Bu makyaj operasyonunun büyük bir bölümü ön yüz ve arka yüzde tamamen yeniden yaratılan yeni çizgilerden oluşuyor. Görsellerden de göreceğiniz gibi çift renk opsiyonu da bu yenilikler arasında. Bana daha çok kelebeği anımsatan ön yüzün fütüristik olduğunu söylesek yanlış olmaz. Yine arka kısımda yaratılan yeni çizgiler, daha büyük stop grupları bir anda ortaya çıkan Yaris WRC’ye de gözlerimizin aşina olmasını sağladı.

Aynı şekilde kabine yansıyan birkaç yenilik de mevcut. Döşemelerde kullanılan renkler ve bazı detaylar daha taze bir kokpit sunuyor kullanıcısına. B segmenti bir otomobil için ise yaşam alanı da eşya gözleri de hayli yeterli görünüyor.

Makyaj bu kadar yenilik getirirken tabi kaputa da bir yenilik getirmiş. Artık 1.33 litrelik motor yerine 1.5 litrelik daha canlı yapıya sahip motor kullanılıyor. Elektrikli motorun gücü 45 KW olarak verilirken, benzinli motorla birlikte toplam gücü 100 PS olarak yani 98 beygir olarak veriliyor. En optimum elektrik-benzin sinerjisini yakalamak için bu 1.5 litrelik atmosferik motorun beygir gücü düşük tutuluyor. Yani ortalama yalnız başına 74 beygir üreten bu motor, elektrikle ortak olarak 98 beygir ve 111 Nm tork gücüne ulaşıyor.

Eski motora nazaran daha çok genişleyen hacim, gazı açma sürenizi daha da kısıyor ve hızlanma konusunda daha rahat bir performans sunuyor otomobile. Böylelikle zorlanmaları veya benzinli motoru fazlasıyla devreye sokma işleminden kaçınmış oluyorsunuz. Bu motorun start tuşuna basarak çalıştığına ise inanmanız birazcık güç. Hatta birçok arkadaşıma “bak araç şu an çalışıyor” diye söylememe rağmen pek inandıramadım. Ayağımı frenden çeker çekmez hareket etmesiyle insanlara genelde ufak bir şaşkınlık yaşatıyor. Genç arkadaşların ise fazlasıyla hoşuna giden bir otomobil oldu Yaris Hybrid. Şehir için ufak tefek, atik ve en önemlisi oldukça ekonomik.

Multidrive S adıyla anılan, manuel de kullanılabilen fakat bildiğimiz CVT olan şanzıman ise pek bir sorun yaşatmıyor. Şehir içi kullanımlardan fazlasıyla uyumlu bir sürüş karakteri sunan şanzıman sportif sürüş yapmak istediğinizde birazcık geç cevaplar verebiliyor. Yine de şehir içi kullanımlarınızda gaz tepkisi oldukça keskin. Düşük ve orta hızlardaki ani hızlanma isteklerinize kesin tepkiler alıyorsunuz. Otoban ve uzun yol sürüşleri için bunu söyleyemesek de Yaris Hybrid bir şehir otomobili zaten. Hybrid sisteminin altında yatan mantık da tamamen bu. İçten yanmalı motorların en çok güç sarf ettiği “dur-kalk” esnasındaki yükü alıp, elektrikli motorun benzinli motordan rejenere ettiği enerjiyle “dur-kalk” yapmak. Yani normal otomobillerimizin en çok yakıt tükettiği esnada, Yaris Hybrid elektrikli motorla bu işlemi yaparak optimum tüketim değeri sunuyor ve bunu kesinlikle en iyi şekilde başarıyor.

Devir saati yerine aslında bir Şarj-Motor saati bulunuyor. Bu düşük hızlarda sadece elektrikli motoru kullandığınızı gösteren ibre, güç istediğiniz zaman yukarıya çıkarak benzinli ve elektrikli motoru aynı anda kullandığını gösteriyor. Fren ve yavaşlama esnasında ise benzinli motordan elde edilen kinetik enerji size yol su elektrik olarak geri dönüyor.


Küçük yapısı ve kıvraklığıyla aslında güzel de yol tutan bir otomobil Yaris Hybrid. Önden kayma eğilimleri görmek pek mümkün değil. Okuluma giden virajlı yollarda Yaris Hybrid ile birazcık eğlenmek istediğimde önüme pek bir engel koymuyor. Klasik bir “Japon sorunsuzluğunu” kullanıcısına yansıtması ise güzel detaylardan birisi. Yani böyle soğuk sıcak fark etmeksizin araca binip bir akülü araba gibi tuşa basıp anında hızlı bir ivmeyle yerinden hareket etmek, bunu tamamen sessiz bir şekilde yapmak otomobilin üzerinde hiçbir yük yokmuş gibi hissettiriyor. Ekmek almaya bile Yaris Hybrid’le gitmek gibi istekler doğabiliyor içinizde.

B segmenti rakipleri arasında gözle görülür farklar olmasa da, Yaris Hybrid gerçekten kullanışlı bir otomobil. İlerlemek için bir yük hissettirmiyor size. Katalog verisinde yazan tüketim değerine ise en çok yaklaşabilen otomobil olduğu kesin. Şehir içinde sıkışık trafikte dahi 4.6 litrelik bir tüketim değeri görmüş olmam benim kadar sizleri de şaşırtacaktır. Daha uzun yol sürüşlerinde bu değer 5-6 litrenin üstüne çıkabiliyor ama şehir içinde bu otomobili 4 litre civarlarında kullanıyor olmak Yaris Hybrid’in cazip tarafları. Aynı zamanda bu şehir içi ekonomisine eklenen bir diğer tarafı ise fazlasıyla konforlu oluşu. Kasis geçişlerinde, bozuk yollarda, çukurlarda bunu kabine yansıtmamak için elinden geleni yapıyor. Küçük, konforlu, ekonomik ve tahminlerim doğruysa sorunsuz bir otomobil Yaris Hybrid.
X-Trend isimli çift renk gövdeye sahip donanım paketli Yaris ise 130.000 TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Dilerseniz tek renk halinde de alabiliyorsunuz fakat kapı üstlerinden başlayarak aracın siyah bir üst gövdeye sahip olması tasarım açısından benim hoşuma giden bir detay oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir