Segmentinin adeta yaratıcısı olan ve 10 yıldır liderliği kaptırmayan Qashqai, yeni yüzü, gelişmiş donanım özellikleri ve fiyat skalası ile bizlerle birlikte. Yenilenen yüzü makyajlı Qashqai’nin en çok dikkat çeken tarafı. Daha oval tasarım hatlarına sahip olan eski yüzün yerine daha keskin ve dinamik bir tasarım diline kavuşan Qashqai, sportif ve oldukça şık görünüyor. Nissan buna “Premium Dinamizm” adını veriyor. Ön bölümün merkezinde amblemi çevreleyen “V-motion” ızgara can buluyor. Çok daha keskin bir çizgiye kavuşan ön far grubu, LED gündüz sürüş farları ve Adaptif farlar ile kullanışlılık açısından da ayrı bir artı olarak göze çarpıyor. Izgaranın ortasında, havalandırma görünüşlü tampon detaylarında bulunan krom parçalar ise aracın ön yüzüne vurulan deneyimli fırça darbeleri gibi görünüyor.

 

 

Yine bumerang formlu arka stop grupları, yeni 17, 18 ve 19 inçlik jantlar Qashqai’nin dinamik görüntüsünü destekler nitelikte. Qashqai’nin yeni renk seçenekleri arasına derin mavi, lav kırmızı ve hipnotik bronz renkleri de eklenmiş fakat test aracımızda bu renklerden biri ne yazık ki yok. Benim favorimse kesinlikle derin mavi.

 

 

İç mekanın ise ortadaki ekran dışında kalite algısı çok üst seviyelere taşınmış. Gerçekten bunu içi boş olarak söylemiyorum. Direksiyon simidi, konsol, üst donanım seviyelerinde sahip olunan kol saati gibi döşemeleri bulunan ultra konforlu elektrikli koltuklar. Koltuklar, standart olarak sunulan siyahın yanı sıra Platinum Premium Pack’de mürdüm renk seçeneğiyle de alınabiliyor. Isıtma özelliği sunan ön koltuklar, arkası çizilmeye karşı dayanıklı yeni bir yüz ve arkada daha geniş alan bırakan yeni bir tasarıma sahip.

 

 

Konsolda elinizin ulaştığı her alan kaliteden nasibini almış. Sadece multimedya ekranı eski nesil kalmış ki bunu yeni nesilde değiştirecekleri kesin. Güncel otomobiller içerisinde direksiyon simidini en çok sevdiğiniz otomobil hangisi diye sorsanız hiç düşünmeden makyajlı Qashqai derim. X-Trail’de de kullanılan bu direksiyon simidini, markanın spor otomobili GT-R’a koy, bir gram sırıtmaz. Hatta daha da güzel olur. Üstelik bu direksiyon simidi tüm donanım seviyelerinde standart.

 

 

6 hava yastığı, ABS, elektronik fren gücü dağıtım ve denge kontrolü sistemi, Akıllı Yol Kontrolü, Akıllı Motor Freni, Akıllı Sürüş Kontrolü ve Yokuş Kalkış Destek Sistemi gibi sürücü yardım sistemleri standart olarak sunulurken aynı zamanda lastik basıncı izleme sistemi, bluetooth bağlantısı, hız sabitleme sistemi ve elektrikli olarak ayarlanabilen ısıtmalı yan aynalar gibi birçok donanım da standart olarak bulunuyor. Bu ise kesinlikle Qashqai’nin en cömert davranışlarından birisi. Çift bölgeli otomatik klima, otomatik farlar ve silecekler, otomatik katlanır ve hafızalı yan aynalar, akıllı park sistemi, hareketli nesne algılama sistemi, akıllı çevre görüş sistemi ve karartılmış arka camlar, panoramik cam tavan ve tek dokunuşlu gölgelik gibi özellikler ise seçilen donanım seviyesine göre geliyor ki bence baz versiyonda bile oldukça dolu sayılabilecek bir Qashqai’ye sahip oluyorsunuz.

 

 

4 çeker seçenekleri bulunan Qashqai’nin kullanmış olduğumuz 1.2 litrelik 115 beygir gücündeki benzinli motoru ise gücünü sadece ön tekerleklere aktarıyor. Yere aktarma konusunda herhangi bir sıkıntı çekmeyen motor şehir içi kullanımlarda ve ara hızlanmalarda da oldukça yeterli hissettiriyor. 6 ileri X-Tronic ismini verdikleri CVT şanzıman ile kombine edilen bu motor, şehir içinde bana ortalama 7.8 litrelik bir tüketim değeri gösteriyor. Bu da bu boyutlarda bir aile otomobili için ortalama seviyelerde denilebilir. Uzun yolda ise Qashqai bana 5.0 litrelik bir tüketim değeri gösteriyor.

 

 

Nissan’ın yeni Intelligent Mobility özellikleriyle donatılan yeni Qashqai’de öne çıkan en önemli yenilik ise; park esnasında çarpmaları önleyen “Akıllı Arka Çarpraz Trafik Uyarı Sistemi”. Bu sistem sayesinde, kör noktalardan veya köşelerden yaklaşan diğer araçlara karşı sürücüye sesli ve görüntülü bir uyarı geliyor. 2014 yılından beri akıllı çarpışma önleme sistemine sahip olan Qashqai, ayrıca makyajla birlikte yayaları algılayan bir sisteme de kavuştu. Yayaya duyarlı çarpışma önleme sistemi, radar ve kamera kombinasyonu ile çarpışmaları önlemeye yardımcı oluyor ve bunu hedefliyor.

 

 

Öte yandan geliştirilen kör nokta uyarıları artık kamera görüntülerinden ziyade radar verilerine dayandırılarak, daha geniş bir alanda, daha doğru algılama sağlıyor. Qashqai’de bu yeniliklerin yanı sıra akıllı yol kontrolü, akıllı sürüş kontrolü, aktif motor freni, akıllı otomatik far asistanı, akıllı yorgunluk algılama sistemi, akıllı çevre görüş sistemi ve akıllı park sistemi de mevcut. Ayrıca geri görüş kamerası, şerit takip uyarı sistemi, trafik işareti tanıma sistemi, kör nokta uyarı sistemi gibi özellikler de yeni Qashqai’nin sunduğu güncel teknolojiler arasında yer alıyor. Yani anlayacağınız Qashqai geçirdiği makyaj operasyonu ile neredeyse yeni nesline geçmiş gibi birçok özelliğe ve güzelliğe kavuştu. Neden segment lideri olduğunu anlamak çok da zor değil aslında. Her alanında olabildiğince kaliteli hissettiriyor Qashqai. Kabin 3 haneli hızların ortasına çıkana kadar gürültülü hissettirmiyor. Birçok konfor odaklı donanım sayesinde şehir içinde de oldukça huzurlu yolculuklar yapılabiliyor. Test otomobilimizde bulunan oldukça şık ve Ninja kılıçlarını andıran 19 inçlik jantlara rağmen süspansiyonların yapısı konforlu hissettiriyor. Yine de bu ölçüde jantların alınması neticesinde konfordan belli bir kısmın törpüleneceğini söylemeliyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir