Opel için yepyeni bir dönem başlıyor. Peugeot, Citroen ve DS’i bünyesinde barındıran PSA grubu Opel’i de satın aldı ve artık platformlarını paylaştığı yeni Opel modelleri üretilmekte. Crossland X ise Peugeot 2008 altyapısı üzerinde şekilleniyor. Aslında üretim fikri bu birleşmeden önce ortaya çıkmış olsa da Crossland X’in bir çok parçası ve ünitesi 2008 ile ortak. En basitinden artık anahtarları bile aynı.

 

Crossland X ise Mokka X ile neredeyse çok yakın boyutlara sabit. Hatta aks mesafesi ondan birazcık daha uzun. İlk bakışta markanın yeni keskin tasarım dili Crossland X’e de yansımış. Ön yüzünde daha keskin hatlara sahip far grubu, omuz çizgisi gibi detaylar yeni Opel tasarım dilini yansıtır nitelikte. Tavanın gövdeden farklı olarak, C sütunu ile birlikte aynı renkte olması, son zamanların en dikkat çekici tasarım unsuru olan “yüzen çatı” görünümü oldukça şık görünüyor. Tavan rayları da Crossland X’in yüksek yapısına dikkat çekiyor. Burada dikkatlerden kaçmayan tek şey arkadan bakıldığında tekerlerin birazcık araca göre küçük görünmesi. Teknik anlamda bir karşılığı olduğunu düşünüyorum fakat görüntü olarak Crossland X’i birazcık cılızlaştırıyor bu detay.

 

 

Kabine geçtiğimizde Crossland X oldukça ferah ve önü açık bir kokpit sunuyor. Ön cam yüzeyi fazlasıyla geniş ve bunu aracın içine direkt ferahlık olarak yansıtıyor. Konsol ile ön cam arasında kalan mesafe birazcık fazla olsa da görüş alanı konusunda çok sıkıntı yaşatmıyor. Hoşuma giden ise direksiyonun derinlik ayarının olabildiğince uzun bir mesafeye sahip olması. Yani direksiyonu kendine çek, pedallara gerekli mesafede dur ve tam sürüş pozisyonuna kavuş kısmında yüzümü güldürüyor. Astra’nın kabininden alışık olduğumuz detaylar görünüyor olsa da, ortadaki ekranın birazcık yüksek konumu, sürücüye doğru çok ufak bir eğimli oluşu sürücüyü rahat hissettiriyor. Yatay bir tasarım dili kullanılan konsolun malzeme kalitesi sınıf standartlarında. Bu konuda bir kusur bulunabileceğini çok da düşünmüyorum. Eşya gözleri ve kullanışlılık açısından da kabinin gerekli cömertliğe sahip olduğunu söyleyelim. Direksiyon simidi ise yeni Opel modellerinde gördüğümüz cinsten 3 kollu ve güzel hissettiriyor.

 

 

Cömert olduğu bir diğer konu ise donanımları. Temel sürüş destek ve güvenlik donanımlarını standart olarak sunan Crossland X, Excellence isimli üst donanım seviyesinde otomobili ağzına kadar dolduruyor. Sürüşe duyarlı Full LED farlar, ön ve arka park sensörü, 17 inç jantlar, anahtarsız giriş ve çalıştırma, 3.5 inçlik renkli TFT ekranı, Uzun Far Asistanı, Led Stoplar, FlexFloor esnek bagaj sistemi, çift bölgeli klima ve soğutmalı torpido gibi can alıcı opsiyonlar sunuyor. Aynı zamanda farklı paketler ile farklı donanımlar hazırlanmış ki onlar da şöyle; Görüş Paketi, Park&Go paketi, Navigasyon Paketi, Güvenlik Paketi ve Kış Paketi gibi bulunan paketler dahilinde otomobile 180 derece geri görüş kamerası, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Gelişmiş Park Pilotu, Head Up Display, Ön Çarpışma ikazı, Otomatik Yan aynalar, 8 inç dokunmatik renkli ekranlı navigasyon ve sesli komut, Yaya Tanıma Özelliği, Direksiyon ve ön koltuk ısıtma gibi özellikleri beraberinde getiriyor.  Ayrıca panoramik cam tavan, kablosuz şarj özelliği gibi donanımlar da bulunmakta. Yani anlayacağınız donanım ve opsiyon listesi oldukça kabarık. Çoğu alınabilir ve ulaşılabilir konumda ki bu da satın almayı düşünüyorsanız eğer katalog başında size birazcık vakit geçirtebilir.

 

Sürüş konusuna gelecek olursak eğer, sürüşünüzü törpüleyen tek şey vites yolları oluyor. Vites yolları oldukça uzun ve vites topuzunun birazcık gevşek hissettirmesi dışında pek bir sorun görünmüyor. Kalbinde yer alan 1.6 litrelik dizel motorun beygir gücü 99 olarak kısıtlı görünse de, 254 nm’lik tork değeri 1750 devirden itibaren kendini gösteriyor. Bu da ani hızlanmalarınız için gerekli gücü size sunuyor. Ses yalıtımı konusunda ise 3 rakamlı hızlara çıkılmadığı sürece pek bir sıkıntı baş göstermiyor. Crossland X’in elini sıkı tuttuğu konu ise kesinlikle yakıt tüketimi. Full depo ile aldığım Crossland X’in gösterdiği menzilden çok daha fazla kullandığımı dile getireyim. Karma test tüketimim bana 4.8 litrelik bir değer gösteriyor olsa da, bunu sıcakların altında full klima açık ve şehir içinde yaptığımı söylemeliyim. Uzun yol ve sakin kullanımlarda bunu çok rahatlıkla 3.8 litre civarına indirebilirsiniz. Tabii ki 5 ileri manuel şanzıman bunun birazcık önünü kesecek olsa da torkun alt devirlerde geliyor olması bu konuda bir artı sunuyor.

 

Dizel motorlarında otomatik seçeneği bulunmayan Crossland X burada eline bir koz geçiremiyor ne yazık ki. 81 hp Benzinli ve manuel baz versiyon ise 115.000 TL’den başlıyor. 1.2 litrelik 110 beygir gücündeki benzinli motor, otomatik şanzıman ve baz donanım versiyonu ile 123.000 tl’lik fiyat etiketine sahip olan Crossland X aynı donanım seviyesinde 99 beygir 1.6 litrelik dizel motoru ve manuel şanzımanı ile 120.000 tl’ye satılıyor. 1.6 litrelik dizel motor ve manuel seçenekli, Excellence donanım paketi ile kullanmış olduğumuz test aracımız ise 132.400 tl’lik fiyat etiketine sahip.

 

Fotoğraflar: Alp Emre Göksel

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir