2017 yılının Kasım ayında Stuttgart’da karanlık bir odada sadece kokpitine binebildiğim A serisi ile yollarda ilk kez buluşuyorum. Kokpitine bindiğimiz araç A hatchback olsa da sedan ile arasında neredeyse hiçbir fark yok. 2 yıl sonunda yolda test etme imkanı bulduğum A serisi sedan ile dolu dolu bir 3 gün geçirdim. Bu yazın başında İstanbul’da yapılan statik lansmanında 1 haftalık süre ile vereceklerini söyleseler de bana 3 günlük bir program nasip oldu.

Her neyse. Biz A sedan ile ilgilenelim. Uzun süredir Mercedes ile bir test programı gerçekleştirmiyordum, bu yüzden biraz heyecanlıydım. Test otomobilimizi dışarıdan gördüğümde ise heyecanım birazcık da olsa dindi. Çünkü fotoğraflardan da göreceğiniz üzere test otomobilimiz çok da Youtube kanallarında ve dergilerde gördüğünüz gibi full + full değildi.

            Tabi bu durum aslında güzel de bir şeye vesile oldu. Zira kullandığımız test otomobilleri genelde full + full paket olduğu için yollarda gördüğünüz otomobiller bunlar olmuyor. Donanım seviyeleri sayesinde uçurum fiyat farkları meydana gelen otomobiller ülkemizde daha çok başlangıç veya orta paket düzeyinde satın alınıyor. Biz de genelde satın alınacak olan paketi incelemiş olduk işte. Fena olmadı. Zira Style paket ve AMG paket arasında yaklaşık 48.000 TL’lik bir fiyat farkı var. Dışarıdan hayli standart görünen A sedan’a dikkatli bakıp amblemlerini görmediğiniz sürece bir Mercedes demeniz pek mümkün değil. Yine de işin kalitesi alt katmanlarda yatıyor. A sedan ilk çıktığında insanların ilk tepkisi tabi ki “CLA şimdi noldu” demek oldu. Marka aslında güzel bir hamle ile CLA’yı birazcık daha sportif ve havalı tarafa taşıdı. A sedan ise markanın konforunu almak isteyen başlangıç seviyesi ve geniş hacim ile kullanıcıya sunulan bir model oldu. Aynı zamanda CLA’nın dizel motor seçeneği bulunmazken, A sedan’da dizel motor seçeneği sunuluyor. Hem 4 kapılı hem dizel hem de sedan bir otomobil ülkemiz otomotiv pazarında genellikle ailelere kolaylıkla hitap ediyor.

            4556 mm’lik bir uzunluğa sahip olan A sedan ilk nesil C serisinden daha iri bir yapıya sahip ki, sadece test otomobilimizde olan Style donanım paketiyle bir AMG donanım paketi sportifliği görüntüsü vermiyor. Burada A sedan’a daha oturaklı ve ağırbaşlı bir tasarımı var demek doğru olacaktır. İlk nesil CLA’ların rüzgar sürtünme katsayısında yarattığı devrim, yerini bıraktığı bu modellerde de fazlasıyla devam ediyor. A sedanın akıcı tasarımının cd katsayısı tam olarak 0.22 değerinde. Bu da günümüz süper otomobil üreticilerinin rüzgar tünellerinde aylarca geçirdiği mesailerle eş değer. Dışarıdan çok küçük görünen bagaj kapağı içeride 420 litrelik bir hacim sunuyor. Yükleme ağzı bagaj kapağından dolayı birazcık küçük görünse de bagaj bu segmentte en fazla hacim sunan modellerden birisi. Arka tavan çizgisinin de CLA gibi direkt yatay olmaması içeride yaşam alanının geniş tutulduğunu gösteriyor.

            Kokpitine bindiğiniz anda sizi karşılayan mükemmel bir sürüş pozisyonu oluyor. Gölgeliği bulunmayan ve tamamen dijital olarak lanse edilen km göstergesiyle orta ekranın birleşimi bu pakette ne yazık ki yekpare gibi görünse de ayrı ayrı 2 tabletin görüntüsünden öteye gidemiyor. Yeni nesil direksiyon ile birlikte kabin çok ferah ve kaliteli görünüyor. Sadece bu donanım paketinde direksiyon simidinin malzemesi birazcık plastiğe yakın kullanılmış ki bu kokpitte beğenmediğim detaylar arasında yerini alıyor. Onun dışında elinizin uzandığı her yer Mercedes kalitesinden nasibini almış durumda. Ayrıca A sedan, tıpkı diğer Mercedes modelleri gibi, sesli komut özelliğini içeren yapay zeka teknolojili MBUX teknolojisine de sahip. Bu teknoloji ile tıpkı telefonlarınızda yer alan Siri gibi her komutu araçtan talep edebiliyorsunuz. Klima derecesinden tutun da radyo frekansına kadar çoğu şeyi rahatlıkla algılayarak işlemi gerçekleştirebiliyor.

Sürüş karakterine gelecek olursak, motor, donanım ve tasarım kombinasyonundan çok da taşmayan, bu çizgilerde devam eden ağırbaşlı bir sürüş karakteri ortaya koyuyor A sedan. Önden çeker standart bir otomobilin sunduklarından daha da ilerde bir sürüş dinamiği aramak hata olur. Zaten böyle bir gayeniz de olmasın. Bence amaca olabildiğince hizmet eden bir otomobil duruyor altımda.

Mercedes modellerini genelde ince düşünceli insanlara benzetirim. Bazı insanlar bazen size karşı saygısızlık yaparlar, bazıları da hiç beklenmedik veya önemli anlarda ince düşüncelerini ortaya koyarlar. Mercedes benim gözümde hep bu ince düşünceli insan modeli olarak yer alıyor. Tıpkı ince düşünceli bir insan gibi, her ne kadar markanın başlangıç seviyesi bir otomobili olsa da, orta donanım seviyesi olsa da, sizi düşündüğünü, sizi önemsediğini gösteriyor. Konforlu bir Mercedes ile yolculuk ederken İstanbul gibi bir şehirde eco moda almasam dahi 4.8 litrelik bir tüketim verisi elde ediyorum.

A 180 d’nin motor kaputunun altındaki 116 beygir gücündeki 1.5 litrelik turbo dizel motor performanstan çok tüketim odaklı bir ünite zaten. 7 ileri çift kavramalı 7G-DCT şanzımanla kombine edilen bu motor sorunsuz bir iletişim halinde ilerliyor. Şanzıman ile motor arasında bir pürüz bulmak imkansız. Vites geçişleri sarsıntısız gerçekleşiyor ve bunu sport moda alıp gazı kökleseniz dahi çok fazla hissetmiyorsunuz. Sıkışık trafikte ise oldukça akıllı davranan şanzıman yakıt tüketimi konusundaki başarısını ekrana yansıtıyor. Premium bir otomobil denir mi bilmiyorum ama taşıdığı yıldızla birlikte direkt bir premium olduğu kesin. Yine de benzinli versiyonunun da çok fazla savurgan olmadığı söyleniyor. Kullanmadığım için kesin kanıya varamıyorum ama benzinli versiyon ile arasında ufak bir fiyat farkı var. Sınıfında ise böyle tutumlu bir otomobil bulmak pek de kolay değil.


Fotoğraflar: Erdil ARAS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir